ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η Capital Ship Management Corp. και η Lloyd’s Register διερευνούν τη χρήση βιοκαυσίμων σε πιλοτική φάση

Evangelos Marinakis, Chairman, Capital Maritime & Trading with Mark Darley, Marine & Offshore Director, LR and Philippa Charlton, Chief Marketing Officer, LR

Δοκιμές βιοκαυσίμων σε δεξαμενόπλοιο της Capital Ship Management Corp. προωθούν την έρευνα για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Η Capital και η Lloyd's Register (LR) θα πραγματοποιήσουν δοκιμές για τη χρήση βιοκαυσίμων στα πλαίσια νέου πιλοτικού προγράμματος, υποστηρίζοντας τις έρευνες στον κλάδο της ναυτιλίας για καύσιμα χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του ΙΜΟ για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG). Η δοκιμή αφορά τη χρήση μείγματος ναυτιλιακού καυσίμου με βιοκαύσιμα στο υπό διαχείριση, από την Capital, δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου «Apollonas», χωρητικότητας 300.000 τόνων DWT.

Ως μέρος του ερευνητικού έργου, η ομάδα της LR Maritime Performance Services (MPS) θα αναλάβει την αξιολόγηση κινδύνου του λειτουργικού αντίκτυπου των βιοκαυσίμων, θα κατευθύνει την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τον υπολογισμό του προγράμματος παρακολούθησης των εκπομπών ρύπων και επιπλέον θα πραγματοποιήσει τη συνολική επαλήθευση των αποτελεσμάτων από ανεξάρτητο (third party) φορέα. Η Υπηρεσία Ανάλυσης Ναυτιλιακών Καυσίμων (FOBAS) της LR θα πραγματοποιήσει επίσης την αξιολόγηση και τον χαρακτηρισμό της ποιότητας των βιοκαυσίμων για να καλύψει όλες τις πτυχές της νέας διαχείρισης καυσίμων.

Ο Θεοδόσης Σταματέλλος, Περιφερειακός Διευθυντής της Lloyd's Register δήλωσε: «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στο ναυτιλιακό κλάδο για να μάθουμε περισσότερα για τη χρήση των βιοκαυσίμων, καθώς κάνουμε μια ‘πλοήγηση’ στις επιδιώξεις του IMO για τα GHG, και ειδικά στην προοπτική για μείωση των εκπομπών ρύπων, τη συμβατότητα με τις υπάρχουσες τεχνολογίες ανεφοδιασμού και το κόστος που συνεπάγονται. Είμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με την Capital σε αυτό το πιλοτικό έργο, ώστε να δοκιμάσουμε την ασφαλή χρήση των βιοκαυσίμων στη ναυτιλία. Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την πολυετή εμπειρία και να αξιοποιήσουμε την απαράμιλλη τεχνογνωσία και τις αναλυτικές δυνατότητες σε δοκιμές καυσίμων ώστε να προωθήσουμε την έρευνα του ευρύτερου κλάδου για αυτά τα καύσιμα και τις τεχνολογίες χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα».

Ο Νικόλαος Βαπόρης, Τεχνικός Διευθυντής της Capital Ship Management δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την έρευνα για διάφορες λύσεις απανθρακοποίησης, όπως η χρήση βιοκαυσίμων στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να συμβάλουμε στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα του κλάδου, σε ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα του ΙΜΟ για την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ερευνητικό έργο, καθώς είναι μια ευκαιρία να συνεργαστούμε με την LR και να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας για την προστασία του περιβάλλοντος».

 • UKAS AND ISO-9001 ISO-14001 ISO-45001 ISO-50001
 • Intertanko
 • Rina
 • Helmepa
 • Tanker Company of the Year
 • Amver
 • Green Flag 2018
 • Excellence Award - GREEN4SEA
 • Sea Transport Awards 2015 - Best Vessel Operator Europe
 • BIMCO
 • GREEK SHIPPING AWARDS 2021 - THE SAFETY AWARD